Ιστορικό

Το ξεκίνημα

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με τον διακριτικό τίτλο Chateau Julia, ιδρύθηκε το 1992 στην Αδριανή Δράμας. Αποτελεί εξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής οινοποιίας που ξεκίνησε να παράγει μικρές ποσότητες στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Ξεκινώντας από αυτόν τον προσωπικό αμπελώνα των 100 περίπου στρεμμάτων, φτάσαμε σταδιακά να καλλιεργούνται σήμερα περίπου 2200 στρέμματα, όπου ευδοκιμούν οι ευγενέστερες διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, διατηρώντας χαμηλές αποδώσεις ώστε να διασφαλίζεται η υψηλότερη δυνατή ποιότητα της πρώτης ύλης.
Από τρία κρασιά σε πέντε οικογένειες

Από εμπορικής πλευράς, οι πρώτες φιάλες διατέθηκαν στην αγορά στα τέλη του 1992: τρία ξηρά κρασιά ο Αμέθυστος Λευκός, ο Αμέθυστος Ροζέ και ο Αμέθυστος Ερυθρός. Σήμερα από το Κτήμα παράγονται πέντε οικογένεις κρασιών, Amethystos, Chateau Julia, Domaine Costa Lazaridi, Οινωδία και Οινότρια Γη.
Επέκταση: Αποστάγματα, Βαλσαμικά ξύδια

Την ίδια περίοδο, σε ένα υπερσύγχρονο αποστακτήριο παράγεται το τσίπουρο Ηδωνικό, που πήρε το όνομα του από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής, του Ήδωνες, τα φρέσκα αποστάγματα σταφυλής Methexis από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Chardonnay και Cabernet Sauvignon καθώς και το παλαιωμένο Methexis Cigar από Sauvignon Blanc.

Στα τέλη του 2006, μετά από χρόνια ερευνών, παρουσιάστηκε στην αγορά η νέα σειρά προϊόντων Aceto Botanico Adriani στα πρότυπα παραγωγής του Ιταλικού βαλσαμικού ξυδιού.
Πέρα από τα σύνορα

Παράλληλα με την επιτυχία στην Ελληνική αγορά η εταιρεία έδωσε έμφαση από την αρχή στις εξαγωγές ώστε τα κρασιά της να βρεθούν στον δύσκολο διεθνή στίβο. Με πρώτη την αγορά της Γερμανίας, τα προϊόντα μας εξάγονται ακόμη σε Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Κύπρο και Αλβανία όπως επίσης σε ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Βραζιλία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη.
Βραβεία

Στα πλαίσια της πολιτικής προώθησης των προϊόντων της η εταιρεία συμμετέχει σε σημαντικές εκθέσεις του κλάδου σε όλο τον κόσμο όπως η έκθεση PROWEIN στη Γερμανία.

Στον τομέα των διεθνών βραβεύσεων στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο το Κτήμα έχει να επιδείξει μια σημαντικότατη συλλογή άνω τον 700 βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων πολλά χρυσά μετάλλια.
Οινότρια Γή — Αθήνα, Καπανδρίτι

Από τα μέσα του 2006 ολοκληρώθηκε και λειτουργεί η Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής. Πρόκειται για ένα συγκρότημα περίπου 10.500 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει χώρους κοινωνικών και επαγγελματικών εκδηλώσεων, το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη και χώρους παλαίωσης καθώς και χώρους γευστικών δοκιμών για τους επαγγελματίες και ιδιώτες λάτρεις του "ευ ζείν". Οι εκαταστάσεις ολοκληρώνονται από ένα σύγχρονο οινοποιείο και ένα πρότυπο αμπελώνα 200 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας όπου παράγεται η οικογένεια κρασιών Οινότρια Γη.