Η Αρχή της Διαδρομής μας

Το 1979, ο Κώστας Λαζαρίδης, έχοντας «προσβληθεί» από το… μικρόβιο του κρασιού στην Γερμανία, όπου βρίσκεται για τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης μαρμάρων, εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, όπου βρίσκεται και το σπίτι του, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας.

Ακολουθεί, το 1986, μια ακόμη πρωτιά για τον Κώστα Λαζαρίδη. Κατασκευάζει το μοναδικό, για εκείνη την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, όπου οινοποιούνται τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων του και ανήκει στην προσωπική του εταιρεία «Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Οινοποιείο-Εμφιαλωτήριο». Μάλιστα, το κτίριο υπάρχει ακόμα, παρότι δεν χρησιμοποιείται πλέον, σχεδιάζεται όμως στο μέλλον να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσείο, για να μας θυμίζει την απαρχή μιας πετυχημένης πορείας. Ο εξοπλισμός αυτού του οινοποιείου θα πουληθεί αργότερα στην εταιρεία «Λαζαρίδης ΟΒΓΕ Α.Ε.», που ίδρυσε το 1987, με τον αδελφό του Νίκο και στην οποία παρέμεινε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, μέχρι το τέλος του 1991. Τότε οι οινικοί δρόμοι των δύο αδελφών χωρίζουν, καθώς το όραμα και οι αντιλήψεις τους για το κρασί αποδεικνύεται ότι διαφέρουν ριζικά.

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Το καλό κρασί κρύβει πάντα και από μία ιστορία.

Φιλοσοφία

Καινοτομία και σεβασμός στη φύση χαρακτηρίζουν όλες τις εκφράσεις του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, ήδη από το ξεκίνημά του. Από την ποικιλιακή σύνθεση των πρώτων αμπελώνων, που έθεσαν τις βάσεις για την αναγέννηση της αμπελουργίας στην περιοχή, μέχρι τον εξοπλισμό του οινοποιείου, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στην τεχνολογική πρωτοπορία ή τον χαρακτήρα των κρασιών που ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες κάθε αμπελοτοπιού ή χρονιάς.

Όραμα

Από την δεκαετία του 1970, ο Κώστας Λαζαρίδης πίστεψε βαθειά ότι ο τόπος του μπορεί να δώσει κρασιά υψηλής ποιότητας, ικανά να σταθούν στον παγκόσμιο στίβο και να μετατραπεί η Δράμα σε μια Πόλη του Κρασιού. Αυτή η πεποίθηση έγινε το όραμα της εταιρείας, που συνεχίζει να επιβεβαιώνεται από ειδικούς και καταναλωτές.

Οι Σημαντικότεροι Σταθμοί μας

Location

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Κατασκευάζεται το υποδειγματικά εξοπλισμένο, πλήρως επισκέψιμο οινοποιείο, στην Αδριανή Δράμας. Κυκλοφορούν οι πρώτες φιάλες της σειράς Αμέθυστος, που γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από την αγορά.

1986

Location
lazaridis-about-us-idoniko-tsipouro

ΗΔΩΝΙΚΟ

Παρουσιάζεται το Τσίπουρο Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο, το πρώτο προϊόν αυτής της κατηγορίας, στην ευρύτερη περιοχή.

1992

Location
lazaridis-about-us-julia

Château Julia

Δημιουργείται η σειρά κρασιών Château Julia.

1996

Location
lazaridis-about-us-kapandriti

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ

Φυτεύεται ο αμπελώνας στο Καπανδρίτι Αττικής, έκτασης 200 στρεμμάτων.

Η εταιρεία Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε. εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

2000

Location
lazaridis-about-us-oinotria

ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ

Αρχίζει η κατασκευή των εγκαταστάσεων του Κτήματος Οινότρια Γη, στο Καπανδρίτι Αττικής.

2003

Location
lazaridis-about-us-botanico

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΑ

Κυκλοφορούν για πρώτη φορά τα κορυφαία βαλσαμικά μας ξίδια Botanico Red Seal και Gold Seal.

2004

Location
lazaridis-about-us-mouseio

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη στο Κτήμα Οινότρια Γη, που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια παρουσίασης της διαχρονικής πορείας του ελληνικού κρασιού.

2011

Location
lazaridis-about-us-idoniko

ΣΕΙΡΑ ΗΔΩΝΙΚΟ

Ολοκληρώνεται η οικογένεια Ηδωνικό με την παρουσίαση του Ούζο Ηδωνικό.

2014

Location

DOMAINE COSTA LAZARIDI

Δημιουργείται η νέα σειρά κρασιών Domaine Costa Lazaridi.

2015

Το Μέλλον

Η επόμενη γενιά της οικογένειας Λαζαρίδη έχει μπει πλέον δυναμικά στη διαχείριση της εταιρείας. Ο Γεράσιμος και ο Γιώργος, οι δίδυμοι γιοι του Κώστα και της Ιουλίας Λαζαρίδη, μεγαλωμένοι κυριολεκτικά μέσα στο αμπέλι και το οινοποιείο, αποτελούν την ασφαλέστερη εγγύηση για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του Κτήματος και στο μέλλον

Ο Γεράσιμος Λαζαρίδης απόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MBA του Cass Business School του Λονδίνου αναλαμβάνει ρόλο στο εμπορικό τμήμα της εταιρίας, ενώ ο Γιώργος Λαζαρίδης απόφοιτος του ΤΕΙ οινολογίας και κάτοχος του μεταπτυχιακού Euromaster Vinifera σε Μοντπελίε και Ούντινε αναλαμβάνει καθήκοντα στο τμήμα παραγωγής.

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που δημιουργούν με ποιότητα και σεβασμό στο αμπέλι.