Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε και φέτος ο οινικός θεσμός της 8ης Δραμοινογνωσίας στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Μετά από ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων και δράσεων σε όλα τα σημεία της πόλης, η κορύφωση για τα οινοποιεία ήρθε το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου. Πλήθος επισκεπτών επέλεξε να ξεναγηθεί στους χώρους του οινοποιείου, να απολαύσει τις ετικέτες των κρασιών του Κτήματος με συνοδεία κλασικής μουσικής καθώς επίσης και να παρακολουθήσει τα επιμορφωτικά masterclasses που πραγματοποιήθηκαν από τους οινολόγους του Κτήματος.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023
Τα δύο προγραμματισμένα masterclasses με θέμα «Παλαίωση και σωστή συντήρηση κρασιών στο σπίτι» και «Το σωστό σερβίρισμα και οι βασικές αρχές ταιριάσματος φαγητού-κρασιού» πραγματοποιήθηκαν από τους οινολόγους του Κτήματος.

Στο πρώτο, οι ενδιαφερόμενοι μπόρεσαν να κατανοήσουν τους σωστούς τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνει κάποιος να διατηρήσει στο σπίτι του μια φιάλη κρασί και να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να έχει μια σωστή διαδικασία παλαίωσης. Επιπλέον, έγινε η γευστική δοκιμή του Chateau Julia Chardonnay (2013, 2022) εντοπίζοντας με την καθοδήγηση του οινολόγου τα αρώματα και τις αλλαγές που έχουν προκύψει στο κρασί μετά τα δέκα χρόνια παλαίωσης που προέκυψαν σε σχέση με την τρέχουσα σοδειά που είχαν παράλληλα οι δοκιμαστές στη διάθεσή τους. Aκολούθησε η δοκιμή του ερυθρού «Αμέθυστου» από τρείς σοδειές (1991, 2001, 2021) βοηθώντας έτσι τον συμμετέχοντα να αντιληφθεί τις διαφορές που εμφανίζονταν αρωματικά και γευστικά στο κρασί ανά δεκαετία, αλλά και δίνοντας του την ευκαιρία να δοκιμάσει δύο σπάνιες παλαιότερες σοδειές από ένα τα πιο χαρακτηριστικά κρασιά του Κτήματος.

ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2023
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023

 

Στη δεύτερη θεματολογία του Masterclass, δόθηκε βάση στον σωστό τρόπο σερβιρίσματος του κρασιού, στα διαφορετικά είδη ποτηριών αλλά και στις βασικές αρχές ταιριάσματος του κρασιού με το φαγητό που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι εύκολα στο σπίτι. Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν ήταν τα Chateau Julia Merlot του 2021 σερβιρισμένα σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες από μια φιάλη που είχε παραμείνει για ώρες στο ψυγείο, μια στις ζεστές θερμοκρασίες που συγκεντρώνει το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας και μια στην ιδανική θερμοκρασία ενός συντηρητή, δίνοντας έτσι στον κόσμο να καταλάβει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το κομμάτι της θερμοκρασίας στο τελικό αποτέλεσμα που έχουμε σε ένα σερβιρισμένο ποτήρι κρασί, τόσο αρωματικά όσο και γευστικά. Το masterclass ολοκληρώθηκε με μια μικρή έκπληξη από τους οινολόγους, οι οποίοι προσέφεραν στον κόσμο για δοκιμή το νέο αφρώδες του Κτήματος, Costa Lazaridi Blanc de Blanc παρουσιάζοντάς τους τα χαρακτηριστικά του αλλά και τα μικρά μυστικά του food and wine pairing που συστήνουν.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023

Όσο τα δύο σεμινάρια λάμβαναν χώρα στην αίθουσα γευσιγνωσίας, οι υπόλοιποι επισκέπτες απολάμβαναν live μουσική βιολιού, από τον Κιουρντζιάδη Δημήτρη, μέλος τον “Q Violins”, ο οποίος γέμιζε με γνωστές μελωδίες την αίθουσα του οινοποιείου. Εκεί ο κόσμος είχε την δυνατότητα να συνοδεύσει τα μουσικά ακούσματα με ένα ποτήρι Μαλαγουζιά, Αμέθυστό ροζέ ή Αμέθυστο ερυθρό.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023

Οι πόρτες του οινοποιείου έκλεισαν το απόγευμα του Σαββάτου, αφήνοντας στους επισκέπτες τις καλύτερες οινικές εμπειρίες.

Το επόμενο πρωί ξεκίνησε το 5ο Wine Trail στην Αδριανή Δράμας με φιλανθρωπικό σκοπό, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι δρομείς που έλαβαν μέρος πέρασαν μέσα από τους αμπελώνες της περιοχής καθώς επίσης και από το οινοποιείο.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023

Τα masterclasses συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα με τις ίδιες θεματολογίες γεμίζοντας με κόσμο και πάλι την αίθουσα της γευσιγνωσίας ενώ παράλληλα το σαξόφωνο της Πωλίνας Κατσαβούνη και το πιάνο του Αλέξανδρου Τσακιρίδη πλαισίωναν το γευστικό ταξίδι των επισκεπτών στους χώρους του οινοποιείου. Ξεναγήσεις πραγματοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου με τον αριθμό τους να φτάνει τις 150 ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τις 4.000 .

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για την «Δραμοινογνωσία» τόσο για όλα τα οινοποιεία της πόλης γενικότερα όσο και για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ειδικότερα. Τα σχόλια που αποκομίσαμε από τους επισκέπτες ήταν θετικά και ο ζήλος των επισκεπτών για την οινική ιστορία του Κτήματος και του τόπου ήταν εντυπωσιακός.

Ένας απόηχος όμορφων στιγμών, γεύσεων, αρωμάτων και μουσικής είναι ό,τι κρατάμε από την εβδομάδα της Δραμοινογνωσίας ενώ ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2023
Σας ευχαριστούμε όλους για την επίσκεψη!