Οι βάσεις για τη δημιουργία του Κτήματος μπήκαν το 1979, με τη φύτευση του πρώτου γραμμικού αμπελώνα της Δράμας από τον Κώστα Λαζαρίδη. Από το 1992, με την κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου και την επέκταση των αμπελώνων, αρχίζει η σταθερά ανοδική πορεία του.
Αμπελώνες

Οι πρώτες φυτεύσεις του 1979, εκτείνονταν σε μόλις 85 στρέμματα, όμως οι ποικιλίες σταφυλιού που επιλέγονται, η ερυθρή Cabernet Sauvignon, η λευκή Sauvignon Blanc αλλά και το σαντορινιό Ασύρτικο, δοκιμάζονται για πρώτη φορά στα εδάφη και το κλίμα της περιοχής. Τα πηγαίνουν τόσο καλά, που θα αποτελέσουν τον κορμό ολόκληρης της οινοπαραγωγής του νομού στα επόμενα χρόνια.

Σήμερα οι αμπελώνες του Κτήματος στο νομό Δράμας, είναι μοιρασμένοι σε τέσσερις ενότητες.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ
2.800 στρέμματα
ΕΔΑΦΗ
Αμμοαργιλώδη, αργιλώδη, πετρώδη
Υψόμετρα
200 με 950 μέτρα

Αδριανή

Περίπου 700 στρέμματα, σε πλαγιά με βορεινή έκθεση, με υψόμετρο 200 μέτρα και σε αμμοαργιλώδη ή αργιλώδη κυρίως εδάφη.

Καλή Βρύση

1400 στρέμματα στην Καλή Βρύση σε υψόμετρο 400 μέτρων και με εδάφη ως επί το πλείστον πετρώδη. Άλλα 50 στρέμματα απλώνονται σε διάφορες περιοχές του νομού.

Κατάφυτο

Το πιο πρόσφατο τμήμα του αμπελώνα, 350 στρέμματα, φυτεμένο με ποικιλίες που αγαπούν τη δροσιά, βρίσκεται στο δήμο Νευροκοπίου, στις πλαγιές του Ορβήλου όρους και σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 900 μέτρα.

Πλατανιά

Το δροσερό αεράκι που πνέει από την κοιλάδα του Νέστου επηρεάζει θετικά το μικροκλίμα της Πλατανιάς, έτσι ώστε ο αμπελώνας των 350 στρεμμάτων, που απλώνεται σε πετρώδη εδάφη και σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, να δίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στον καρπό του.

Λευκές Ποικιλίες

 • Sauvignon Blanc
 • Ασύρτικο
 • Chardonnay
 • Sémillon
 • Μαλαγουζιά

Ερυθρές Ποικιλίες

 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Syrah
 • Cabernet Franc
 • Refosco
 • Αγιωργίτικο

Στρεμματικές Αποδόσεις

Το σύνολο των αναγκών του Κτήματος, καλύπτεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του, γεγονός που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Ποιότητα που υποστηρίζεται και από τη σταθερή απόφασή μας για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, έως 800 κιλά σταφύλια ανά στρέμμα.

Αποτελεί πεποίθηση μας ότι το εξαιρετικό σταφύλι χρειάζεται ανάλογη διαχείριση για να μετατραπεί σε σπουδαίο κρασί.

Οινοποιείο

Ακόμα και σε αντίξοες οικονομικά περιόδους, επενδύουμε σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ώστε το οινοποιείο μας να παραμένει σταθερά στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Από τον τάπητα διαλογής και τα πνευματικά πιεστήρια μέχρι τους οινοποιητές και τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες δεξαμενές ο στόχος είναι ένας. Να κλείσουμε στη φιάλη τη μοναδικότητα κάθε αμπελοτοπιού και κάθε ποικιλίας σταφυλιού ξεχωριστά.

Αποστακτήριο

Το αποστακτήριο, όπως επιτάσσει ο νόμος, καταλαμβάνει έναν ξεχωριστό χώρο στις εγκαταστάσεις του Κτήματος. Αποτελείται από ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα αμβύκων -το πιο σύγχρονο ίσως στην Ελλάδα- μας επιτρέπει να δημιουργούμε αποστάγματα εξαιρετικής καθαρότητας, που συγχρόνως όμως διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Ανάλογα με το είδος του αποστάγματος χρησιμοποιούμε είτε παραδοσιακούς άμβυκες είτε κλασματικούς αποστακτήρες, επιδιώκοντας πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Παλαίωση

Οι υπόγειες κάβες του Κτήματος, φιλοξενούν περισσότερα από 800 δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων, κατασκευασμένα από γαλλική δρυ. Σε αυτά  παλαιώνουν κάτω από ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας όλα τα κόκκινα κρασιά μας και κάποια επιλεγμένα λευκά, αποκτώντας εκείνο το ιδιαίτερο «άγγιγμα» που χαρίζει η επαφή με το ξύλο. Αρκετά από αυτά θα παραμείνουν και μετά την εμφιάλωσή τους σε ειδικά διαμορφωμένα «κελιά», επίσης κάτω από ιδανικές συνθήκες, ώστε να φτάσουν στο ποτήρι σας στην καλύτερη στιγμή τους.

Οξοποιείο

Στην καρδιά του μεγαλύτερου αμπελώνα μας, στην Καλή Βρύση, κατασκευάσαμε τη μονάδα του οξοποιείου, όπου ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές των βαλσαμικών ξιδιών, παράγουμε τη σειρά του Botanico.

LAZARIDIS-TASTING-ATTIKI

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Επισκέψεις Γευστικές Δοκιμές

Με πολλή χαρά υποδεχόμαστε ομάδες ή μεμονωμένους επισκέπτες, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 έως τις 15:30.

Η διεύθυνσή μας

Αδριανή, Δράμα, Τ.Κ.: 66100

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη μέλος Δρόμοι του κρασιού Βορείου Ελλάδος