Υλοποιώντας ένα παλιότερο όραμά του, ο Κώστας Λαζαρίδης φυτεύει το 2000, στο Καπανδρίτι Αττικής, 200 στρέμματα αμπελώνων. Πιστεύει ότι η περιοχή μπορεί να δώσει εξαιρετικά κόκκινα κρασιά και κάνει τα πάντα για να το αποδείξει.

Αμπελώνες

Οι πρώτες φυτεύσεις ξεκίνησαν το 2000 και η πρώτη εμφιάλωση έγινε από τον τρύγο του 2005.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ
200 στρέμματα
ΕΔΑΦΟΣ
Αργιλώδες
Υψόμετρο
200 με 300 μέτρα

Τοποθεσία

Ο αμπελώνας της Οινότριας Γης, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, αναπτύσσεται σε πλαγιές που αντικρύζουν τη λίμνη του Μαραθώνα. Έχει, στο μεγαλύτερο μέρος, βόρειο προσανατολισμό, έδαφος κυρίως αργιλώδες, με ψηλή αναλογία ασβεστίου και υψόμετρο μεταξύ 200 και 300 μέτρα. Η λίμνη λειτουργεί ως θερμορυθμιστικός μηχανισμός, και εξασφαλίζει ισορροπημένες κλιματολογικές συνθήκες σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου.

Ποικιλίες σταφυλιού

Το κλίμα και κυρίως το έδαφος της περιοχής ευνοούν περισσότερο τις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού. Έτσι καταλήξαμε στο πολυδύναμο Αγιωργίτικο -σε μια από τις πρώτες του φυτεύσεις στην Αττική- και στις  γνωστές μας από τη Δράμα Cabernet Sauvignon και Syrah, που όπως είναι φυσικό αποκαλύπτουν έναν διαφορετικό, πιο θερμό, χαρακτήρα, καθώς καλλιεργούνται 600 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Στρεμματικές αποδόσεις

Οι στρεμματικές αποδόσεις διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, συνήθως κάτω από τα 300 κιλά ανά στρέμμα, με αποτέλεσμα την εξαιρετική συμπύκνωση της πρώτης ύλης.

Βιολογική γεωργία

Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. Το πότισμα απαγορεύεται αυστηρά καθώς βρίσκεται στη λεκάνη απορροής της λίμνης, οπότε τα αμπέλια δροσίζονται με όσο νερό ή υγρασία δίνει η φύση.

Η δικαίωση θα έρθει μερικά χρόνια αργότερα, όταν οι δύο ετικέτες της Οινότριας Γης αναγνωρίζονται ανάμεσα στα κορυφαία ελληνικά κρασιά.

Οινοποιείο

Μικρό και λειτουργικό, το οινοποιείο του Κτήματος, είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτόματο έλεγχο της θερμοκρασίας, οι εξελιγμένοι οινοποιητές και η εκμετάλλευση της βαρύτητας για τη μεταφορά του μούστου και του κρασιού, μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε οίνους υψηλής ποιότητας.

Παλαίωση

Ο χαρακτήρας των κρασιών μας ολοκληρώνεται με την παραμονή τους για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες, σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ανάλογα με το κρασί, τα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων, μπορεί να είναι καινούργια ή ενός χρόνου.

LAZARIDIS-TASTING-ATTIKI

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ

Επισκέψεις
Γευστικές Δοκιμές

Το Κτήμα Οινότρια Γη και το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, με πολλή χαρά καλωσορίζουν τους οινόφιλους επισκέπτες καθημερινά από τις 09:00 έως τις 17:30 και Σαββατοκύριακα από τις 11:00 έως τις 15:00.

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ

Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη

Ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσω της ιστορίας της αμπέλου και του κρασιού.

LAZARIDIS-ATTIKI-MUSEUM
LAZARIDIS-ATTIKI-PARTY

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ

Οργάνωση Εκδηλώσεων

Το Κτήμα Οινότρια Γη σχεδιάστηκε από την αρχή για να μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους κοινωνικές ή επαγγελματικές εκδηλώσεις. Μόλις μισή ώρα από την Αθήνα, σε μια έκταση 45 καταπράσινων στρεμμάτων και σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής, με εξαιρετικές υποδομές φιλοξενίας, οι έμπειροι συνεργάτες μας σας περιμένουν για να οργανώσετε μαζί τη δική σας εκδήλωση, προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Η διεύθυνσή μας

2ο Χλμ. Καπανδριτίου - Καλάμου, Καπανδρίτι Αττικής, Τ.Κ.: 19014

OinotriaGi-BikeFriendly-Logo