DOMAINE-LAZARIDI-NEWS-DELTIO-TRYGOU-2018-MARATHON

Περιοχή

Νομός: Αττικής
Αμπελώνας: Μαραθώνα
Ιδιόκτητος Αμπελώνας 200 στρεμμάτων


Καιρικές Συνθήκες

Η χρονιά ξεκίνησε αργά, καθώς τους 2 πρώτους μήνες οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά χαμηλές. Από τα τέλη Μαρτίου όμως και ακόμα περισσότερο τον Απρίλιο, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έσπρωξαν τα αμπέλια πολύ μπροστά. Ήδη από αρχές Μάιου μιλούσαμε για μία χρονιά ιδιαιτέρως πρώιμη.

Κάποιες συνηθισμένες για τον Μάιο βροχοπτώσεις δεν άλλαξαν την εικόνα. Εκείνο που το έκανε ήταν οι βροχές του Ιουλίου κυρίως και κάποιες στις αρχές Αυγούστου. Γενικότερα οι βροχοπτώσεις ήταν κατά 20% αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο 15ετίας. Αυτό έφερε μια αυξημένη ανάγκη για προστασία απέναντι στις ασθένειες, που δημιούργησαν πίεση και φυσικά χρειάστηκαν κάποιες επιπλέον επεμβάσεις για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων

Παρά τις βροχές όμως, ο τρύγος ήταν τελικά ο πιο πρώιμος που έγινε ποτέ, ξεκινώντας στις 25 Αυγούστου για το Syrah , με τα Cabernet να ακολουθούν 3-4 ημέρες μετά. Ο Τρύγος έκλεισε με το Αγιωργίτικο στις 10 Σεπτέμβρη.

Ποιοτική – ποσοτική εκτίμηση

Οι αποδόσεις κινήθηκαν ανάμεσα στα 250 κιλά/στρέμμα για το Cabernet και τα 320 κιλά/στρέμμα για το Αγιωργήτικο, με το Syrah να δίνει 270. Όλα αυτά με την βοήθεια φυσικά του πράσινου τρύγου, γιατί οι προδιαγραφές της χρονιάς ήταν για πολύ περισσότερα.

Τα σταφύλια είχαν καλή φαινολική ωριμότητα και σχετικά υψηλή για τα δεδομένα της περιοχής οξύτητα. Επίσης τα σάκχαρα ήταν λίγο πιο χαμηλά, συγκρινόμενα με άλλες χρονιές.

Προς το παρόν τα κρασιά δείχνουν αιθέρια, με ιδιαίτερη φρεσκάδα και βάθος φρούτου. Ενώ με την βοήθεια και της οξύτητας το φινάλε είναι πολύ μακρύ.