Δελτίου Τρύγου 2021

Περιοχή

Νομός: Δράμας
Κοινότητες: Αδριανής | Καλής Βρύσης | Πλατανιάς | Κατάφυτου

Ιδιόκτητος αμπελώνας 2800 στρεμμάτων

Δελτίου Τρύγου 2021

Η καλλιέργεια του αμπελώνα ακολουθεί τα πρότυπα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Agro 2-1 / 2.2). Σεβόμενοι τη βιοποικιλότητα του αμπελώνα πετυχαίνουμε την ποιοτική αναβάθμιση της πρώτης ύλης μειώνοντας  παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Δελτίου Τρύγου 2021Καιρικές Συνθήκες

Ο χειμώνας 2020-2021 στην περιοχή της Δράμας ξεκίνησε με υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία. Τον Ιανουάριο όπου έγινε η αρχή του κλαδέματος σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές, δίνοντας έτσι τα απαραίτητα υδατικά εφόδια στους αμπελώνες. Ο Μάρτιος ήταν επίσης βροχερός με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό συνέβαλλε στη φυσιολογική ανάπτυξη των οφθαλμών στις αρχές του Απριλίου. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη φυτοπροστασία των αμπελώνων εξ’ αιτίας των  σποραδικών βροχών που σημειώθηκαν τους επόμενους μήνες. Ο κύκλος των εργασιών ολοκληρώθηκε χωρίς καμία καθυστέρηση και αυτό συνέβαλλε στη σωστή και έγκαιρη διαμόρφωση των κλημάτων. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ήταν ψυχρότερες από άλλες χρονιές (ιδίως στις πρώιμες ποικιλίες) αλλά η παραγωγή διασφαλίστηκε τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Οι βροχοπτώσεις,  κατά την περίοδο του Μαΐου στο νομό της Δράμας, αφήσαν ανεπηρέαστες τις περιοχές που είναι εγκατεστημένοι οι αμπελώνες και έτσι το κρίσιμο στάδιο της άνθησης ολοκληρώθηκε ομαλά.

Οι συνηθισμένες πλέον βροχοπτώσεις του Ιουνίου και η λειψυδρία του Ιουλίου δεν έπληξαν την υγεία των σταφυλιών,  ενώ η ιδανική ισορροπία φυλλικής επιφάνειας και ύψους παραγωγής επιτεύχθηκε με διενέργεια πράσινου τρύγου όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουλίου και στις  αρχές του Αυγούστου αλλά και ένα απρόσμενο χαλάζι οδήγησαν στην επίσπευση του τρύγου ο οποίος τελικά ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και φυσικά ήταν εξ’ ολοκλήρου χειρωνακτικός!

Ο καιρός κατά το υπόλοιπο του Αυγούστου αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου ήταν αίθριος, γεγονός που συνεισέφερε στην εξέλιξη ενός ομαλού τρύγου -ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Δελτίου Τρύγου 2021

Ποιοτική – ποσοτική εκτίμηση

Το 2021, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, είναι μία ελαφρώς όψιμη χρονιά για τα δεδομένα της περιοχής της Δράμας. Ευνοήθηκε η αρωματική ένταση, η φρεσκάδα των αρωμάτων και η οξύτητα. Ο τρύγος στην Αδριανή ξεκίνησε με το Sauvignon Blanc και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah, το Cabernet Franc και το Ασύρτικο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ακολούθησε το Sauvignon Blanc από τον ορεινό (900μ.) αμπελώνα του Κατάφυτου, και στις αρχές Οκτωβρίου η Μαλαγουζιά από την ίδια περιοχή. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Αγιωργίτικο και το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης.

Η ποιότητα υποστηρίζεται από τη σταθερή απόφασή μας για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, 800 με 1000 κιλά/στρέμμα για τις λευκές ποικιλίες και 600 με 800 κιλά/στρέμμα για τις ερυθρές.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, οι λευκοί οίνοι που παρήχθησαν έχουν αρκετή αρωματική ένταση, υψηλές οξύτητες και καλή δομή.

Οι ερυθροί οίνοι για την φετινή χρονιά χαρακτηρίζονται από αρωματικό δυναμικό φρέσκων φρούτων, καλή ένταση χρώματος, καθώς και γευστική συμπύκνωση, ενώ οι ώριμες τανίνες διασφαλίζουν ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Δελτίου Τρύγου 2021

Περιοχή

Νομός: Αττικής

Κοινότητα: Καπανδριτίου

Ιδιόκτητος αμπελώνας 200 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας (ΔΗΩ).

Δελτίου Τρύγου 2021Καιρικές Συνθήκες

Η χρονιά του 2021 αν και ξεκίνησε με ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα είχε μια ομαλή πορεία με ανοιξιάτικες βροχές, που βοήθησαν την ανάπτυξη των βλαστών χωρίς προσβολές από ασθένειες. Το καλοκαίρι κύλισε χωρίς βροχές, με τις εξάρσεις της θερμοκρασίας – η διαφορά μέρας και νύκτας άγγιζε τους 17 βαθμούς! – να βάζουν την δική τους πινελιά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, με το φρούτο να αποτυπώνει μοναδικά και τη χαμηλή στρεμματική απόδοση και το ξεχωριστό terroir της λίμνης του Μαραθώνα.

Ο τρύγος ήταν λίγο πιο πρώιμος από το 2020 ξεκινώντας τις ίδιες ημερομηνίες με το 2019, με το Cabernet Sauvignon και το Αγιωργίτικο να προσφέρουν τη συνήθη παραγωγικότητα και το Syrah χαμηλότερη, μιας και το τελευταίο επηρεάστηκε από τον καύσωνα αλλά και τα άγρια ζώα τα οποία μετανάστευσαν λόγο των πυρκαγιών.

Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν την έναρξη του τρύγου στις 2 Σεπτεμβρίου, με την συλλογή των σταφυλιών να εξελίσσεται ομαλά και την πρώτη ύλη να διαθέτει κανονικά σάκχαρα, ποιοτικές τανίνες αλλά και ελαφρά τονισμένη (λόγω του σοκ από τον καύσωνα) οξύτητα.

 

Ποιοτική – ποσοτική εκτίμηση

Δελτίου Τρύγου 2021

Το Syrah είναι φρουτώδες και εξωστρεφές, με βελούδινες τανίνες και μεγαλύτερη φρεσκάδα από τη συνηθισμένη.

Το Αγιωργίτικο επίσης αποδίδει έντονο φρούτο, ενώ παρουσιάζεται ελαφρώς πιο συμπυκνωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές, αποκαλύπτοντας έτσι το μέγιστο του δυναμικού του.

Το Cabernet Sauvignon έχει φρέσκο χαρακτήρα πλούσιο σε τανίνες, γεγονός που αφήνει υποσχέσεις για εντυπωσιακά αποτελέσματα μετά από το πέρασμα από τα βαρέλια και την περαιτέρω ωρίμανση.

Συμπερασματικά, αναμένονται κρασιά με ιδιαιτέρως πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο και αξιόλογη οξύτητα, στοιχεία που σε συνδυασμό με τις ποιοτικές τανίνες τα καθιστούν ιδιαίτερα φιλικά στο τραπέζι ενώ ταυτόχρονα τους προσδίδουν δυναμικό μακράς διάρκειας.

Δελτίου Τρύγου 2021